Izdvojeni projekti

Doručak je više od obroka

Kako bi potaknuo zdrave navike i oživio rituale zajedničkih obiteljskih doručaka, Dukat je pokrenuo projekt „Doručak je više od obroka“. Kao polazišna platforma novog društveno odgovornog projekta Dukata korišten je nacionalni kreativni likovni natječaj „Volim mlijeko!“ koji Dukat provodi od 2012. godine. U šest godina natječaja dosad je sudjelovalo više od 14.000 učenika nižih razreda osnovnih škola i njihovih učitelja.


U prosincu 2017. godine, lansirane su mrežne stranice www.dorucakjeviseodobroka.hr čiji je sadržaj kreiran u suradnji sa stručnjacima i to psihologom, nutricionistom i gastroblogericom. Pripremljen je također i istoimeni besplatni priručnik „Doručak je više od obroka“. Priručnik sadrži mnoštvo stručnih saznanja o važnosti redovnih obiteljskih doručaka za pravilan fizički i emotivan rast i razvoj djece, niz korisnih savjeta za uvođenje postupnih promjena u jutarnju rutinu te brojne recepte za pripremu zdravih doručaka. Dukat je u prva tri mjeseca 2018. godine podijelio više od 50.000 primjeraka priručnika te su priručnik dobili svi zainteresirani roditelji na kućne adrese, ali i svi roditelji čija su djeca sudjelovala u 6. kreativnom natječaju „Volim mlijeko!“. Za potrebe projekta provedeno je i istraživanje o jutarnjim prehrambenim navikama i ponašanju osnovnoškolaca koje je pokazalo kako tek 24% obitelji zajednički doručkuje svaki dan, dok vikendom to čini samo 41% ispitanika.


Dukat je ovim projektom potaknuo raspravu o temi koja je od iznimne važnosti za naše društvo u kojem se bilježi sve veći broj pretile djece i djece s nezdravim prehrambenim navikama.

Više referenci